Novi Sad
26.07.2010.
09:00 > 08:10
Od nove grejne sezone počeće obračun grejanja po utrošku, što znači da će svako domaćinstvo morati  na radijatore da ugradi termostatske ventile i alokatore.
  • Kiza

    27.07.2010 18:33
    Veći računi za grejanje od jeseni!
    Ne može vas niko naterati da ugradite bilo šta na vaše radijatore, jer vas niko ne može naterati da uzmete kredit!!!
    Ovo je prevara građana Novog Sada, jer se pod vidom "navodne štednje" ubacuje formula pomoću koje će se vršiti ova naplata, a kojom će se svima podići računi za grejanje + što će građani nelegalno biti pritiskani da se zadužuju (da li preko Toplane ili privatno).
    Ovo se radi u dogovoru sa privatnim uvoznicima koji će znati kada da krenu u posao, jer se sve izvodi na brzinu.

    OVAKAV NAČIN SE NE PRIMENJUJE NA ZAPADU, JER TI ALOKATORI NISU MERNI UREĐAJI (TO NISU KALORIMETRI)!?
    Na Zapadu se naplaćuje po kalorimetru, a ne nekakvim alokatorima.
    Ne zna se još odluka Grada o ovome, ali će ista biti doneta tek možda na jesen, čime će se onemogućiti konkurencija ODABRANIM uvoznicima, koji će ovu eksluzivu svakako (is)platiti nekome u gradu!
  • Palatalizator

    27.07.2010 15:07
    Šta biva sa građanima koji žive u kućama a ugradili su kalorimetre na svoj sekundar? Nemojte mi reći da sad treba još nešto da ugrađujemo.
  • Салајчам

    27.07.2010 14:40
    Како то Детелинарац?
    Било је крајње време.
    Причало се и ранијих година али ето требала је да дође 2010. година да коначно и Нови Сад модернизује систем грејања?!!
    Како закључисте да је 50 Евра мали новац за увођење реда у систем грејања у Новом Саду.
    Ви сте очигледно усмерени на погрешну страну.
    И заиста Вам свака част, јер овако нешто треба смислити.
    Поздрав са Салајке.
  • Детелинарац

    27.07.2010 11:50
    Одлична вест !
    Било је крајње време.
    Пружам пуну подршку овој одлуци руководства Новосадске Топлане. Мислим да се о томе причало и ранијих година али ето требала је да дође 2010. година да коначно и Нови Сад модернизује систем грејања. 50 Евра је мали новац за увођење реда у систем грејања у Новом Саду.
    Још једном свака част, поздрав са Нове Детелинаре.
  • LiMan

    27.07.2010 06:51
    Opet po ledjima naroda
    Na osnovu cega ovi iz Toplane tvrde da ce biti ustede, tj. nizih racuna?
    Na prolece su pokusali nesto da rade na Limanu, ali su zakasnili sa tom analizom (zavrsena je sezona grejanja).
    Jasno je da je ta akcija potpuno propala!
    Ali to nema veze sa celim gradom, o kome se ovde govori.
    Ko ce naterati gradjane da uzmu kredite?
  • Kibicer

    27.07.2010 06:42
    Ovo znaci povecanje cene grejanja
    Ljudi pa ovo je nametanje kredita za ni manje ni vese nego 85.000 domacinstava Novog Sada!
    Cena nije po grejnom telu 50 evra, vec minimalno 80 evra (raspitajte se malo)!
    Ukoliko imate 4 radijatora u stanu, minimalnio ce vas ova igrarija toplane kostati 360 evrica, a ako kojim slucajem imate 6-7 radijatora to ce vas gradsko zadovoljstvo kostati bar 480-560 evra.
    Dodajte na sve ovo i kamatu dobavljaca/prodavca tih termostatskih ventila i alokatora!
    Plus cena ugradnje i adaptacije radijatora za njih (pomeranje ako je potrebno)!

    Dok se narod ovde zamajava pricama o nazovi ustedi, gradski celnici na celu sa gradonacelnikom pokusavaju da proture novu cenu grejanja pomocu formule koju ce za naplatu koristiti ovi iz toplane.
  • Deran

    27.07.2010 06:28
    Ovo nije u skladu sa ZAKONOM!!!
    Skupstina Grada Novog Sada NEMA ZAKONSKOG OSNOVA da NAMETNE gradjanima KREDITNO ZADUZENJE!!!

    Inace, RACUNI ce biti sigurno VECI za 60-70% gradjana Novog Sada!
    Usput recimo i to da NIKADA (dobro ste culi NIKADA), Toplana u Novom Sadu nije uradila "analizu" koliko ce se moci ustedeti ovim nacinom naplate utroska grejanja!
    ...jer i USTEDE NEMA!
    Pilot projekat u Petrovaradinu, koji je radila ranija DS-ova vlast doziveo je pravi pravcati debakl.
    Ne postoji ZAKONSKI OSNOV da neko ulazi u vase stanove i da ocitava alokatore (koji usput i nisu merni uredjaji), pa se samim tim postavlja i pitanje odrzavanja istih.
    OVIM POTEZOM TOPLANA BI KRSILA BROJNA PRAVA GRADJANA NASEG GRADA, ZARAD SOPSTVENOG VECEG PROFITA!

    Kroz cuvenu (tajnu) formulu pomocu koje ce se naplacivati grejanje, Toplana ce POVECATI (na mala vrata) CENU GREJANJA!!!
  • @Pgab

    26.07.2010 18:28
    Nema sanse
    Teska pitanja Vi postavljate. Zar ne vidite da je ovo zvaka za ... Malo pregovaraju sa Evropskom bankom, malo ce to raditi privatne firme, a malo ne znaju kako ce to biti.
    Da su imali koncepciju i mislili da to urede uredili bi od 2000-e na ovamo. Prisetite se da je jos radikalsko-DSS-ovska koalicija krenula sa obecanjima pa nastavljaju i njihovi djaci. Cekamo oktobar i konacno da ova intersna grupa shvati da su uvukli ruke u tudje dzepove, a korisnike ubi sramota. Na zalost mnogi ce se pri tome morati i razocarati. Faleko smo od Evrope.
    Vama licno zelim da konacno objasne princip po kojem ce to funkcionisati. To je osnovni uslov da to pocne da se primenjuje !!!
  • BOBI

    26.07.2010 15:04
    Liman
    KOnačno i mi da živimo kao sav normalan svet. Pozdravljam ove promene!
  • Petrovaradin, Blok VIII

    26.07.2010 13:04
    Konačno !
    Najpre, veliki pozdrav direktoru TOPLANE, Vladimiru Jeliću, koji se zauzeo da konačno učini pravu stvar u vezi grejanja stanova.
    Godinama mi stanari Bloka VIII u Petrovaradinu posedujemo kompletnu opremu za ovakav način korišćenja i očitavanja utrošene toplotne energije u našim stanovima. Od momenta kada su postavljene nove podstanice,od donacije iz Nemačke, postavljeni su nam i termostatski ventili, kao i merači utrošene toplotne energije, te je dve godine na taj način nama i bilo naplaćivano grejanje po sistemu
    KOLIKO SMO POTROŠILI, TOLIKO SMO I PLATILI!
    Medjutim, jedna garnitura rukovodstva Toplane nije htela da posluje na način da ima menje prihode, jer smo mi stanari uspevali baš da dosta uštedimo, tako da Toplana nije dobijala novac koji je očekivala već unapred, te su se onda "dosetili", pa ukinuli takav način rada, govoreći da je to bio PILOT PROJEKAT.
    Ha ha ha..., ali bili smo nemoćni da sa njima "borimo", tako da smo morali da prihvatimo činjenicu da ipak plaćamo grejanje, kao da ta oprema i ne postoji u našim stanovima.
    A zaista, ušteda je moguća, i to ušteda i do 60%. Iz iskustva kažem.
    KONAČNO, neka Bog da da se ovo sve ostvari što je sad zvanično i saopšteno, direktor ima moju ličnu podršku, a i podršku svih stanara Bloka VIII, koji domaćinski razmišljaju i isto tako se ponašaju.
    Da, na taj način ćemo koristiti i plaćati utrošenu toplotnu energiju, baš kao SAV NORMALAN CIVILIZOVAN SVET!

  • mario

    26.07.2010 11:22
    Bilo je vreme
    Ja ovo jedva čekam - naša zgrada je odlično izolovana i mi zimi skoro da ne koristimo grejanje! A plaćamo cele godine 3-4.000 din zato što neko tamo greje stan do iznemoglosti (srpska zimogrožljivost koja je narodna boljka) a istovremeno otvara prozore da bi grejao ulicu.

    Samo je pitanje da li je sve ovo neka prevara da bi mogli još više da nam naplaćuju...
  • lala

    26.07.2010 11:08
    Da li ja to dobro shvatam da ce oni tek u septembru dobiti uslove kredita, a da sve onda mora biti gotovo do 15. oktobra kada pocinje grejanje? Iskreno se nadam da ste lose preneli vest ili da je ja nisam dobro shvatio...
  • emanon

    26.07.2010 10:19
    Te termostatske ventile sam ugradio pre nekoliko godina kada je pocela prica da ce naplacivati po utrosku. Te godine su jos uvek DEM bile u opticaju a sledece se prelazilo na EUR. Znam da sam tada majstoru za cetiri ventila platio 40 DEM, 10 maraka je bio komad, nemacki uvozni ventili, a za ruke sam mu platio jos 10 DEM. Sve zajedno me izaslo 50 DEM a ovi sada traze 50 EUR po grejnom telu. Malo li je? Samo smisljaju nacine kako da opljackaju narod. Nema sanse da grejanje tako bude jeftinije nego sto je sada. Sada vec kukaju kako su u gubicima zbog niske cene grejanja kada se placa po kvadratu zavrnuo ti ili odvrnuo ventil na radijatoru. Mogu da zamislim u kakvim ce gubicima biti kada penzioneri da bi ustedeli budu grejali samo prostoriju u kojoj borave preko dana. Ako narod bude manje trosio manje ce i oni u toplani da uberu para a treba im za plate, za razne PR-ove, direktore, vozni park, . . . Ima samo da poskupi.
  • 26.07.2010 09:26
    otkud sad ovo, od ravnogorske stranke koja upravlja toplanom sam ocekivao da nam uvedu grejanje na drva jerbo je to u skladu sa srpskom tradicijom a i cica se u pecini grejao na drva
  • pgab

    26.07.2010 09:21
    skeptičan
    Hoćemo li konačno dobiti i neke konkretne podatke o ovome? Pričaju nam neke uopštene priče bez suštine. Koliko će biti fiksni deo, kako će se plaćati (cele godien ili samo u toku grejne sezone), itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna